13 Μαΐου 2015

Κλείνουν όλα τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης της χώρας, στις 30 Ιουνίου

Κλείνουν όλα τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης της χώρας, στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή περιφερειακών στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ., που προμηνύει και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων σ' αυτά. Στην επιστολή τίθεται ανοιχτά ερωτήματα προς απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ι.ΝΕ.Δ.ΙΒΙ.Μ., τόσο για το μέλλον των χιλιάδων αυτών νέων ανθρώπων, όσο και της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα.

Τα περιφερειακά στελέχη των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της χώρας ζητούν την παράταση της σύμβασής τους και τη γεφύρωσή της με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ταυτόχρονα, τη μη αντικατάστασή τους «από νέα φουρνιά συμβασιούχων».

Η επιστολή
«Σημαία της νέας κυβέρνησης υπήρξε η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. 393 γυναίκες αναγκάστηκαν να βγουν στην ανεργία και να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης.
Η νέα κυβέρνηση έσκυψε στα αιτήματα όλων των απολυμένων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και σε μία συμβολική κίνηση υποσχέθηκε την επαναπρόσληψή τους, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι άνθρωποι, που κινδυνεύουν με απόλυση, παραμένουν αόρατοι.
Ο λόγος για τα 6500 περιφερειακά στελέχη και εκπαιδευτές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που μετά από δύο χρόνια εργασίας σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βλέπουν το δρόμο της εξόδου, στις 30/6/2015, πριν ακόμη προλάβει να κλείσει το πρόγραμμα και να εξαντληθεί το κονδύλιο του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία πληροφόρηση από τον φορέα για το χρόνο επαναλειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ.
Συγκεκριμένα, εδώ και δύο χρόνια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαφόρων ειδικοτήτων και με πλούσια τυπικά προσόντα, να εργαστούν στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ως περιφερειακά στελέχη ή εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά. Μάλιστα, αν και συμβασιούχοι, κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της οργάνωσης όλου του εγχειρήματος και να στήσουν κυριολεκτικά από την αρχή πάνω από 250 Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στους Δήμους της χώρας, χωρίς καμία επιμόρφωση απ' το φορέα πρόσληψης.
Με αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό,καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν η «ψυχή» της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Βλέπουν την πόρτα της εξόδου, μάλιστα, τη στιγμή που το κονδύλιo του ΕΣΠΑ, που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, δεν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ενώ έχει εγκριθεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 - 2020» χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ., με πρόβλεψη για επαναπρόσληψη νέων στελεχών.
Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Είναι θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης και ευαισθησίας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ή διοικητικής ικανότητας του φορέα, καθώς η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί δικαιολογία για μία Ελλάδα των ανεκμετάλλευτων ευκαιριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !