18 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 17-10-1912 *




του Βασίλη Τραούδα

Ο Κολινδρός το κεφαλοχώρι της βόρειας Πιερίας, κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας. Προηγήθηκαν στα χρόνια της σκληρής σκλαβιάς, δύο τουλάχιστον καταγεγραμμένες αποτυχημένες εξεγέρσεις στη περιοχή. Η πρώτη πριν 200 χρόνια το 1821-22 με πρωταγωνιστές το Γρηγόριο Σάλα και τον Διαμαντή Νικολάου ή Καλτέκη και η δεύτερη, η γνωστή πια ανταρσία υπό τον επίσκοπο Νικόλαο Λούση το 1878.

Ολοκληρώθηκε η β’ φάση της ανάπλασης στο Μνημείο του Συνταγματάρχη Σβορώνου




Η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, στο Μνημείο του ηρωικώς πεσόντος κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, (στο ύψος του 7ου χλμ. της 13ης Π.Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας), ολοκληρώθηκε με τη β’ φάση ανάπλασης, η οποία υλοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινοτήτων & Αυτεπιστασίας του Δήμου Κατερίνης.

Ενημερωτική Δράση για τον Καρκίνο του Μαστού σε Κατερίνη και Λιτόχωρο




Στα πλαίσια του μήνα Οκτωβρίου, μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου θα προβεί στις εξής ενημερωτικές δράσεις με την υποστήριξη του Δήμου Δίου- Ολύμπου και του Δήμου Κατερίνης και σε συνδιοργάνωση ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου και ο Σύλλογος Κόρες Πιερίων οι Κατερινιώτισσες